Балкански Младежки Фестивал 2017

Тази година се проведе 22-рото издание на Балканският младежки фестивал в град Сандански. За първа година имах възможността да присъствам и да бъда участник в него, поради тази причина реших да опиша част от моите впечатления.

DSC_0152

Цел на Балканският младежки фестивал, както сами се досещате, е да събере всички млади хора от балканите, които творят и се опитват да се развиват в различни области на своите дейности. Изключително цветен и различен фестивал, пълен с много изкуства, работилници и проекти, както и сцена за различни артисти. Тук искам да споделя, че останах наистина впечатлена от града. Много се радвам когато съм на такова чисто и планинско място, за което виждам че хората се грижат и поддържат. Винаги съм смятала, че красотата на всяко едно място изисква нашите грижи и отношение към него, а Сандански е един наистина красив и зелен град.

Фестивалът се разгръща по етапно в 5 дни, които са пълни с различни творчески дейности. Неговото начало започва с дефиле, което преминава през целият град, а целта му е да представи всички държави, които ще вземат участие във фестивала. За първи път участвам в нещо подобно и мога да кажа, че беше много вълнуващо и позитивно преживяване. Заедно всички участници стигнахме до сцената на летният театър, където се случваше вечерната програма от фестивала. Както вече споделих, за всеки от дните имаше програма, в която се редуваха танци от различни стилове, както и изпълнения на различни музиканти и певци. От моята Школа по танци Veronique се включихме с различно подбрани танци във всяка една от вечерите.

DSC_0217

Във вторият ден фестивала продължи още по-интензивно, особено след като всички участници бяха възстановени след дългото пътуване до Сандански. Разходки из града, басейн за желаещите и вечерта отново по програма в летният театър. Обменът, който се получава между участниците е едно наистина страхотно изживяване. Най-вече коренът и това, което ни прави едно цяло, а именно Балканите. Възможността да общувате дори когато говорите на различни езици, но въпреки това намирате начин да се разбирате. Наистина срещата с различни хора, които споделят твоите интереси е от голямо значение.

От фестивала имахме и организирана екскурзия до Мелник и като цяло разходка из красотите около града. Вечерта, на площада в центъра на град Сандански, се проведе и фолклорната програма, в която всяка държава представи в танц своите обичаи и история. Нещо отново любопитно и приятно, а след това завършихме вечерта с традиционното Балканско парти за всички хора, участници и доброволци.

DSC_0328За първа година се проведе и международното танцово състезание към младежкия фестивал- „Just Dance Competition” за голямата награда от кмета на град Сандански. Състезанието се проведе в три категории: народни танци, хип-хоп и джаз/съвременен танц. От всяка категория имаше по един победител, като трите победителя се състезаваха за паричната награда от 500 лв., връчена от кмета на града.

Участниците бяха страхотни, много позитивни и енергични. Съвсем спокойно мога да кажа, че това беше най-любимата ми част от цялата програма тази година, защото точно това състезание носеше силният заряд на балканският дух и нрав, както и успя да събере на една сцена участници от различни стилове танци. Богатият асортимент винаги е привличал моето внимание, публиката също много хареса това и имаше честта да избере и даде още една награда на своя любим състав.

Наградите тук са:
– По категории
Народни танци- ансамбъл  SADE Gjiliani от Косово
Хип-хоп- The Hope от Сандански
Джаз/Съвременен танц- Петя Георгиева и Михаел Гергинов

DSC_0674На второ място се класира и нашата дуетна двойка- Силвия и Кристиян.
От нашата школа получихме и три специални награди от журито на Югозападният университет, за отлично представяне. Тук избраните са Силвия, Ива и Кристиян.

Голямата парична награда, в края на вечерта, отиде при хип-хопърите и любимци на града от The Hope. Както и наградата на публиката отново отиде при тях.

Конкурсът беше много забавен, това което искам да пожелая на организаторите е да го разгърнат, защото има  потенциал. Надявам се да го има и следващата година. Тук бих отправила и една малка критика, може би ще е хубаво ако всяка категория бъде за себе си, защото аз лично не намирам съвместимост в състезанието между народни танци и балет. За първо издание беше супер, за това се надявам в бъдеще да бъде още по-добре организиран, пълен с повече участници, хъс и желание за победи.

Така изпратихме и последният ден от фестивала. Благодаря на неговите организатори, както и на града за топлото посрещане и страхотното изпращане на лятото. Надявам се догодина да се видим отново.

DSC_0660

Leave a comment